top of page

SEGEL

Vi syr rätt segel för dig

OM SEGEL & SEGELDUKAR

EN RADIKAL UTVECKLING

Olika dukar, olika ändamål

Man vet inte riktigt när människan började segla, men det finns bilder från Egypten som visar seglande skepp från år 4000 före kristus. Då använde man de material som fanns tillgängliga då, som hampa, bomull, lin och silke – det har hänt en del sedan dess.

 

De material som används i segel har genomgått en lika revolutionerande utveckling som många andra produkter vi har runt omkring oss. Idag sys segel av högteknologiska dukar - vilken typ av duk som används beror på segeltypen och vilka egenskaper seglet ska ha.  

VÄVDA SEGELDUKAR

Slitstyrka och livslängd

Dacron, som är DuPonts varumärke, är benämningen på en speciell polyesterfiber som kom att revolutionera seglingen. Sedan Dacronet introducerades som segelduk har materialet ytterligare förbättrats och förfinats och dagens tillverkare av vävd segelduk har genom olika vävtekniker och efterbehandlingar skapat segeldukar för ett brett spektrum av användningsområden. Dacron-dukarna är nötningståliga och slitstarka och har en mycket god materiallivslängd.

 

På 1990-talet började man framställa vävda dukar med inslag av fibrer med andra karaktäristika än Dacron-fibern. En av de mer kända är Hydra-Net, som har Spectra/Dyneema i varp och väft. Senare kom också segelduk med inblandning av Pentex-fibrer.

 

Nackdelen med de vävda dukarna är att de sakta men säkert tappar formen, eftersom det inte går att helt fixera de vävda trådarna mot varandra. På grund av att trådarna löper över och under varandra i en väv uppstår också en töjning i duken.

Najad 460 Logo shot_14420672469_o_1.jpg
Vävd segelduk
ChristopherDragonVineyard2014_14950825500_o.jpg

LAMINERADE SEGELDUKAR

En revolutionär film

Polyester är ett syntetiskt material som finns i massa olika former En av dessa är Mylar, ännu ett varumärke från DuPont. Mylar-filmen innebar nästa revolutionerande steg på vägen mot segel med bättre prestanda. I stort sett alla moderna laminerade segeldukar innehåller minst ett lager film. Utvecklingen har periodvis varit närmast explosionsartad och tillverkarna av segelduk har fått ett brett utbud av syntetiska fibrer att välja av.

Den syntetiska fiber som utgör kärnan i ett laminat är den som bestämmer laminatets egenskaper. De vanligaste förekommande idag är Polyester, Pentex, Spectra/Dyneema, aramider (Kevlar), Vectran och kolfiber. Tack vare detta har man skapat segeldukar som täcker nästan alla upptänkliga behov och båttyper.

 

Laminatdukar är formstabila, har en betydligt bättre formlivslängd och töjer sig mindre än vävda dukar.

Laminerad segelduk

NYLONDUK

Hissa blåsan

Till flygande segel (spinnakers och gennakers) används huvudsakligen dukar av vävd nylon. Nylonets egenskaper är på många sätt idealiska för den här typen av segel. Det är ett materialet som både är lätt och starkt. Dock ska man veta att nylon tappar en stor del av sin styrka när det är vått. I vissa fall används en tunn vävd polyesterduk till flygande segel, detta när man eftersträvar extra formstabilitet, dock på bekostnad av rivstyrka.   

 

Under senare år har så kallade Code-segel, flygande segel gjorda för brantare vinklar. blivit både populära och vanliga. Till dessa segel använder vi både nylon eller ett specialutvecklat, mycket tunt laminat - det beror på båtstorlek och vindregister.

Arcona 435-7166 - C.jpg
Nylonduk
bottom of page