top of page

STORMSEGEL

När det blåser lite mer

Trysail
StormSailsDragonThroggs_15372205157_o.jpg

TRYSAIL

Örnbrall

Ett mycket starkt och mycket litet segel i en intensiv färg som syns i tuffa förhållanden. Seglet används när blåser över 23 m/s (45 knop) för att spara på båtens storsegel och har ett lågt sittande skothorn som fästs i bommen, alternativt i däck, och har ett kort förlik. Ett Trysail fästs med travare på en separat skena/skåra på masten så att storseglet kan sitta kvar när det ska sättas. Enligt World Sailing får ett Trysail varken ha lattor eller toppskädda då dessa delar kan skada en person allvarligt när seglet fladdrar i hård vind. Då seglet inte har lattor är det skuret med ett konkavt akter och underlik för att minska fladder. Segelytan får inte vara större än 17,5% av storsegelarean.

STORMFOCK

Väldigt mycket vind 

Används i vindar över 18 m/s (35 knop). World Sailings regler säger att stormfocken inte få vara större än 5% av förtriangelns yta och att förliket inte får vara längre än 65% av höjden av förtriangeln. Seglet är skuret med ett konkavt akterlik och ett högt skuret underlik för att minska fladder och för att focken ska gå fritt från vågor. Stormfocken måste vara tillverkad av starkt vävd polyester i en stark och synlig färg. Om du har en förstagsprofil på båten måste du ha en alternativ fastsättning, det vanligaste metoden är att slå i öljetter i förliket på stormfocken så att man kan knopa fast seglet.

StormSailsWave_15558216385_o.jpg
Stormfock
Storm trysail tack_22621861651_o.jpg

HEAVY WEATHER JIB

Mycket vind

En hårdvindsfock skall enligt World Sailings standard vara 13.5% av höjden av förtriangeln, men vi tycker att det är för stort för de flesta båtar när det blåser upp ordentligt. 85% av förlikslängden och 85% av LP tycker vi är lagom för bra hårdvindsfock. Seglet behöver inte vara i en speciell färg men reglerna säger att seglet inte får ha några revpunkter och man rekommenderar inte högteknologiska material - men vi tror att om du kryssar i hårdvind behöver seglet ändå vara av ett stumt och formstabilt material. Om du har en förstagsprofil på båten måste du ha en alternativ fastsättning, det vanligaste är att slå i öljetter i förliket på stormfocken så att man kan knopa fast seglet.

Hårdvindsfock
bottom of page